Ervaringen met de OV-chipkaart in Rotterdam
Ik was vandaag in Rotterdam, en aangezien je daar bijna niet meer anders kan, heb ik dus maar met de ov-chipkaart gebruik gemaakt van het openbaar vervoer daar. Ik constateerde:
- Dat de eerste automaat die ik tegenkwam op Rotterdam Alexander me duidelijk maakte dat ik ‘een dergelijk kaart kon vinden bij een andere automaat, elders op het station’ maar niet waar dat ‘elders’ dan precies was.
- Uiteindelijk (na navragen) bleek dat er inderdaad één zo’n kaartautomaat op het station was. Als die automaat dus stuk is kun je niet reizen met de metro in Rotterdam (vanaf Alexander dan).
- Het meisje wat voor mij stond wilde ook zo’n kaart kopen en schreeuwde hard ‘Nee! Niet doen!’ toen het apparaat om onduidelijke redenen heel hard aan het piepen was.
- Het apparaat piepte ook op willekeurige momenten als ik iets deed. Een relatie tussen wat ik deed en de piepjes was niet te bespeuren.
- Ik kon onder meer kiezen voor een ‘RET 2’ kaart, maar pas na duidelijk de kleine lettertjes (op een ander bord) gelezen te hebben snapte ik dat dit ‘2’ niet sloeg op ‘2 zones’, ‘2 sterren’ of ‘2 euro’ maar op ‘2 uur reizen in het OV-netwerk van Rotterdam’ (deze uitleg was niet beschikbaar in het apparaat zelf).
- Deze ‘RET 2’ kaart was op drie plekken in het menu beschikbaar (ik neem aan dat je wel telkens dezelfde kaart krijgt).
- Er was geen (wegwerp) kaart beschikbaar die goedkoper was dan een retourtje naar het adres waar ik heen moest.
- Uiteindelijk heb ik dus een ‘prepaid’ kaart gekocht voor 10 euro, plus 7,50 voor de ‘anonieme’ kaart. Als ik straks een ‘persoonsgebonden’ kaart koop (met NS-voordeelurenkorting) kan ik die kaart dus bij het oud vuil gooien en heb ik 7,50 voor niks betaald.
- Ondanks de beloofde goedkopere prijzen (omdat je per kilometer in plaats van per zone betaald) betaalde ik exact even veel als met een strippenkaart.
- Het wordt op geen enkele manier duidelijk gemaakt dat je moet ‘uit checken’ (en zo 4 euro boete bespaart), behalve als je dat toevallig weet uit de media.
- Er is geen enkele manier om te weten hoeveel geld er nog op de kaart staat behalve door naar een automaat te gaan (in tegenstelling tot een strippenkaart, waar je altijd weet hoeveel je nog hebt)
U snapt dus wel dat ik geen fan ben van dat kaartje. En Joost mag weten hoeveel geld dat allemaal wel niet heeft gekost.
Één voordeel: je kunt wel gratis reizen als je de juiste apparatuur in huis hebt!
Kalsbeek
Als oude dame vindt ik dat er TE weinig bekend is gemaakt HOE je met je kaart moet omgaan.
1. hoe weet ik wat een reis Leeuwarden den haag kost?
2. hoe wordt dat verrekend?
3. hoeveel kan ik mijn kaart opladen. is dat 10 euro of 50 euro. of 100 euro? hoe gaat dat?Wij snappen er helemaal niets van.
4. waarom geen goede uitleg voor de TV met plaatjes en praatjes?