Pudding-kruimelsloffentaart recept
Ik hou enorm van sloffendeeg. Én ik hou ook erg van pudding-kruimelvlaai. Dus ik dacht: waarom zou je ze niet kunnen combineren? Een pudding-kruimelvlaai dus, maar met een sloffenbodem? Dan wordt het wel een taart, want een vlaai heeft een andere bodem.
Dat leek me dus een goede uitdaging voor de Kerst. Aldus geschiedde. En zo werd de pudding-kruimelsloffentaart (26 letters, het is wat lang) geboren op Kerstavond. Het was inderdaad erg lekker. De combinatie van de overdadige romigheid van kruimelpudding-vulling met het taaie van het sloffendeeg is fantastisch, zeker als je het combineert met weelderige slagroom en nougatine (gekarameliseerde nootjes, zoals bij softijs).
Ingrediënten
Voor de slof
- 225 gram ongezouten roomboter
- 185 gram witte basterdsuiker
- 350 gram bloem
- 1 ei
- rasp van een halve citroen
- 2,5 tl bakpoeder
- snufje zout
Voor de banketbakkersroom
- 100 gram suiker
- 24 gram vanillesuiker
- 50 gram bloem
- 500 ml melk
- 4 eidooiers
Voor de crumble
- 75gr suiker
- 75g koude roomboter
- 110gr bloem
- Snufje zout
Optioneel voor de topping
- Nougatine
- Slagroom
- Chocoladevlokken
Bereiding
Maak het sloffendeeg
- Snij de boter in kleine stukjes en meng met de suiker, ei, zout en citroenrasp door elkaar tot een romig geheel. Voeg bloem en bakpoeder toe en kneed tot een deeg. Voeg eventueel wat water toe als het niet goed bindt.
- Verpak het deeg in folie en laat het minstens een uur in de koelkast afkoelen, dan rolt het later makkelijker uit.
Maak de bankbetbakkersroom
- Meng de suiker, vanillesuiker en de eidooiers in een. Voeg daarna de bloem toe en roer door tot het goed is opgenomen.
- Verhit de melk in een pan. Zet het direct uit als het begint te koken (dan zie je belletjes aan de rand).
- Voeg wat melk toe aan het eimengsel. Roer tot het helemaal is opgenomen. Daarna voeg je telkens wat melk toe en roer je tot het egaal is. Herhaal tot alle melk op is.
- Doe het mengsel terug in de pan en breng het aan de kook terwijl je goed roert (ook op de bodem). Als de room op dikke vla begint te lijken is het klaar.
- Giet de room in een schaal en dek het af met folie (druk het een beetje aan). Dit helpt om vellen te voorkomen.
- Als het is afgekoeld zet je de room in de koelkast om verder af te koelen, het dikt dan nog wat in.
Maak de slof af
- Rol het deeg uit (eventueel met wat bloem om plakken te voorkomen), direct op het bakpapier tot ongeveer een centimeter. Je kan dan makkelijk het bakpapier met het deeg erop direct in de vorm doen.
- Bekleed de springvorm met het deeg.
- Je kunt nu het deeg gaan vullen met de room. Doe dat met een lepel. Gebruik hiervoor ongeveer driekwart van je room. Vul het deeg tot ongeveer een centimeter van de rand.
- Bak de slof in 15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Nog net niet helemaal gaar want er moet nog room en kruimeldeeg bovenop.
- Maak ondertussen het kruimeldeeg door alle ingrediënten door elkaar te mengen en met je vingers te kneden / wrijven tot er een kruimelig deeg ontstaat dat goed vermengd is.
- Haal de slof uit de oven en laat ietwat afkoelen. Gebruik de rest van de room om de hele bodem te bedekken (dit mag nu ook tot de rand) en bedek met het kruimeldeeg.
- Zet overnieuw in de oven op 180 °C voor zo’n 10 tot 20 minuten. De truc is dat de crumble bruin is maar de slof niet aanbrandt dus hou de taart goed in de gaten.
- Laat de slof helemaal afkoelen voordat je de eindtopping aanbrengt.
- Garneer de slof optioneel met slagroom, nougatine en chocoladevlokken.
Met dank voor de inspiratie voor de recepten voor sloffenbodem, banketbakkersroom en crumble.