Welkom in 2050
Er zijn veel manieren waarop je jezelf belachelijk kan maken. Proberen de toekomst te voorspellen is misschien wel de beste. Het klopt nooit, en áls het toevallig wel klopt klinkt het in het heden bizar onwaarschijnlijk.
Maar ik hou van dingen waardoor mensen me belachelijk kunnen maken. Dus ga ik voorspellen hoe het leven er uit ziet over 34 jaar, in 2050.
Hier is het lijstje in het kort. Scroll verder voor de uitleg per voorspelling.
2050 ziet er zo uit:
- Iedereen is vegetariër.
- Het gebruik van de pil van Drion is gemeengoed geworden.
- Geen lid zijn van een sociaal netwerk is een strafbaar feit.
- Alcohol drinken is net zo ‘fout’ als roken nu.
- Vliegen is een luxe, en daardoor is digitale communicatie veel innovatiever dan nu.
- Contant geld is verleden tijd geworden en offline winkelen een uitje.
- Engels is de voertaal in vrijwel alle niet-persoonlijke communicatie.
- De realiteit is niet meer wat het is geweest.
- ‘Staat’ is een vreemd begrip geworden.
- Veel blijft ook hetzelfde.
1. In 2050 is iedereen vegetariër
Steeds meer mensen eten vleesvervangers. Of kweekvis. Insecten zitten al in het standaard assortiment van de Jumbo. En in 2050 is kweekvlees vast ook ruim verkrijgbaar.
En zeg nou zelf: de kwaliteit van nepvlees is toch inmiddels al zo goed dat het bijna niet meer te onderscheiden is van echt?
“Echt” vlees wordt in 2050 nog wel gegeten, maar alleen als je een keer ‘luxe’ uit eten gaat, bijvoorbeeld in de retro-snackbar (“Bitterballen met écht vlees, dat ken ik nog uit mijn jeugd!”). Eater.com schreef al eens een recensie over een retro-restaurant in 2081 waar je nog echt vlees kan krijgen.
Doordeweeks eten mensen aardappelen, groentes en een goed stuk kweekbiefstuk.
2. In 2050 bestaat de pil van Drion (en wordt sterk aangeraden)
Als je denkt dat we nu al veel merken van de vergrijzing stel je dan de situatie voor in 2050: veel van de babyboomers uit de jaren 50 leven dan nog steeds dankzij de steeds beter wordende gezondheidszorg. Een enorm probleem, want wie gaat al die zieke hoogbejaarden verzorgen? Vanaf 2040 krimpt de beroepsbevolking en niet iedereen kan of wil bejaardenverzorger worden.
Nu is het nog een misdaad om 99-jarigen te helpen als ze zelf vinden dat hun leven ‘voltooid’ is, in 2050 is het de gewoonste zaak van de wereld. Sterker nog: mensen boven de 80 die weinig eigen geld of kinderen hebben om in hun eigen levensonderhoud (en medische kosten) te voorzien zal de pil van Drion als alternatief worden aangeboden in plaats van minimale verzorging.
3. In 2050 is geen lid zijn van een sociaal netwerk een strafbaar feit
Over dertig jaar zijn de begrippen privacy en ‘persoonlijke levensfeer’ volkomen onbelangrijk geworden. De onthullingen van Edward Snowden tonen aan dat de overheid ons de hele tijd in de gaten houdt. In 2050 is het echter volkomen geaccepteerd dat je lid bent van een, door de overheid gecontroleerd, sociaal netwerk, al dan niet in nauwe samenwerking met een groot bedrijf als Facebook of Google. Geen lid zijn is dan net zoiets als er voor kiezen om geen paspoort te hebben.
Als je te veel online artikelen leest over illegale zaken krijg je een coach langs die moet uitzoeken of je niet aan het radicaliseren bent. Het gevolg is ook dat al je acties vastgelegd worden en gedeeld met bijvoorbeeld verzekeraars. Een zorgverzekering aanvragen wordt onbetaalbaar als je bijvoorbeeld meer dan een biertje per dag drinkt.
Steeds meer mensen zullen daarom onverzekerd door het leven gaan. Jezelf behoeden voor je eigen fouten is te duur geworden. Maar een minderheid zal er juist trots op zijn om niet verzekerd door het leven te gaan: een leven zonder zekerheden is ook wel weer spannend.
4. In 2050 is alcohol voor sukkels
In de jaren vijftig was het simpel: als je niet rookte deed je dat omdat je ziek was. Anders was je gewoon een beetje raar. Tegenwoordig moet je jezelf verantwoorden als je niet elk weekend laveloos in de kroeg staat met je tiende vaasje.
Maar in 2050 wordt je met je tiende biertje direct naar een heropvoedingskamp gestuurd. Meer dan sporadisch alcohol drinken (en dan bij voorkeur alcoholvrij of alcoholarm) is voor de zwakken.
Je ziet het al op bijvoorbeeld muziekfestivals in Scandinavië: daar mag je alleen alcohol drinken in speciaal daar voor aangegeven gebieden. En zelfs Jan Smeets van Pinkpop dacht in 2012 dat het in 2017 ook op Pinkpop ook al het geval zou zijn.
In 2050 ga je ‘naar buiten’ of naar ‘het bierhok’ als je een biertje wilt drinken. Niet erg gaaf, en daarom alleen iets voor de verstokte alcoholisten. Bovendien is alcohol in 2050 een stuk duurder: denk de prijzen die je nu betaalt in Noorwegen of Finland.
5. In 2050 zitten mensen liever in de cloud dan in de lucht
Het meest milieuvervuilende wat je kan doen, na kinderen krijgen, is vliegen. En ook al gelooft een minderheid van de wereldbevolking dat het met de opwarming van de aarde wel meevalt, in werkelijkheid zijn er al genoeg bedrijven die minder energie gebruiken en duurzamer werken. Niet omdat het beter is voor het milieu, maar ook omdat het simpelweg geld scheelt. Vliegen wordt dus weer iets voor de happy few, net zoals een jaar of vijftig geleden.
Wat gaan mensen dan doen? Manieren om niet-lijfelijk met elkaar te communiceren worden steeds innovatiever. Zoals bijvoorbeeld de double, een iPad op wieltjes die je op afstand kan besturen. Het lijkt een gimmick, maar er zijn ook mensen die letterlijk niet zonder kunnen.
Iedereen doet nu natuurlijk al aan Skype en gewoon ouderwets bellen, maar in 2050 is het zo ingeburgerd dat het nog nauwelijks uitmaakt waar je bent: communicatie verloopt voor het overgrote deel digitaal.
6. In 2050 is contant geld verleden tijd en offline winkelen een uitje
Hoe lang blijft contant geld nog bestaan? Er zijn al veel winkels die pin-only zijn. Niet alleen veilig, maar ook fijn voor de overheid die alles kan volgen (zie voorspelling #3). In 2050 is contant geld óf verboden, óf alleen nog maar in gebruik bij louche massagesalons en voor hele kleine betalingen (denk onder de €20).
Straten in het centrum zullen in 2050 trouwens een stuk minder winkels bevatten. Dat zie je nu al doordat winkelen verschuift naar het internet. Boeken en muziekwinkels sluiten, Vroom en Dreesman is niet meer en hoe vaak bent u de afgelopen tien jaar nog binnen geweest bij een reisbureau?
In 2050 zullen winkelstraten vooral bestaan uit servicezaken, zoals kappers en schoonheidssalons, horeca en winkels waar je pakjes op kan halen en misschien een reep chocola kan kopen.
7. In 2050 is Engels de voertaal in vrijwel alle niet-persoonlijke communicatie
Het basisonderwijs in Nederland is in 2050 volledig dubbeltalig (of wellicht drietalig, met Spaans of Mandarijn als derde taal), een grote minderheid van het onderwijs is zelfs geheel Engelstalig. Vanaf de middelbare school is het grootste deel van de lessen Engels, als je op een HBO of Universiteit nog Nederlands spreekt doe je dat alleen in de pauze met je Nederlandse vrienden.
8. In 2050 is ‘staat’ een diffuus begrip geworden
Landen bestaan in 2050 nog wel, maar het zijn er een stuk meer dan in 2016, en je zult ze niet gelijk herkennen als land. Veel landen zijn opgesplitst (denk Vlaanderen en Wallonië, Californië), maar er zullen ook gebieden zijn die we nu niet als land zouden (h)erkennen. Nu zijn er al gebieden waar andere regels geleden om de economie te stimuleren, zijn er ‘gated communities’ en kun je in Japan je laatste rustplaats hebben in een bedrijfsgraf.
In 2050 is dat nog veel extremer doorgevoerd en hebben ‘bedrijfszones’ misschien wel eigen wetten en worden ze erkend als aparte staat.
9. In 2050 is de realiteit niet meer wat het is geweest
De realiteit staat onder druk. Door het uitkomen van de Oculus Rift is Virtual Reality (VR) voor het eerst bereikbaar voor de massa, en andere technieken, zoals de Hololens van Microsoft, laten zien dat ook Augmented Reality (AR) mogelijk is. Daarnaast is de software zo goed geworden dat het onmogelijk is om met het blote oog nog het verschil te zien tussen computergegenereerde beelden en fotografie of video. Nu al heb je al technieken om gezichten perfect te animeren.
Het gevolg zal zijn dat er de komende decennia veel discussies zullen worden gevoerd over wat ‘echt’ is. Dode acteurs zullen vervolgen maken op hun populairste films. Mensen zullen onterecht worden opgesloten omdat camerabeelden zijn vervalst met dit soort technieken. In 2050 zullen die discussies er nog steeds zijn, maar zal het grootste deel van de mensheid hebben geaccepteerd dat realiteit verleden tijd is geworden.
10. Veel blijft ook hetzelfde.
2050 is heel anders dan 2016, maar veel dingen blijven ook hetzelfde.
- Mensen klagen nog steeds over het weer. En daar kunnen we, ook in de verre toekomst, niks aan doen.
- Er is geen medicijn gevonden tegen de meeste vormen van kanker en tegen AIDS. Wel zijn de vooruitzichten een stuk beter, en de behandelingen veel effectiever en minder ingrijpend. Maar hét geneesmiddel tegen al die nare ziektes is er nog niet.
- We kunnen nog steeds niet tijdreizen of eeuwig leven.
- Nederland is nog steeds een koninkrijk met een net gekroonde nieuwe Koningin Amalia.
- We hebben nog steeds de Euro en de Europese Unie. Wellicht is de EU dan wel wat kleiner, zo zonder de UK, Griekenland en een paar Oosterse staten.
En misschien wel het ergste: ook in 2050 is NEC nog steeds nooit landskampioen geweest.
Tot in 2050!