haykranen.nl Pijltje wijzend naar links

Alle afleveringen van Hay Kranen legt het internet uit Een kleurige 8-vorm

Afspeelknop

Beluister #2: Wie bewaart het internet?

We bewaren en zorgen voor monumenten, schilderijen en bijzondere boeken. Geart van der Pol vroeg zich af hoe dat dan zat met het internet. Wordt dat ook ergens bewaard? En kun je dan ook je oude Hyves-account nog ergens zien?

Voor bij de aflevering

Je kunt Geart van der Pol hier volgen op Twitter.

Wie bewaren het internet allemaal?
Het International Internet Preservation Consortium (IICP) is een internationaal verbond van universiteiten, bibliotheken en archieven die zich bezighouden met het archiveren van het internet. In Nederland zijn de belangrijkste partijen de Koninklijke Bibliotheek, Beeld en Geluid en Archiefweb.

Waar kan ik de allereerste website vinden?
De allereerste website, uit 1989, vind je hier.

Waar kun je zien hoe groot het internet is en hoeveel data er wordt verstuurd?
Hier zijn 'live' statistieken te zien over internetgebruik. En hier is een artikel waar onderzoekers iets proberen te zeggen over hoe groot het internet is.

Hoe vraag je al je data op bij de belangrijkste sociale mediaplatforms?
Dit is hoe het werkt bij Facebook, Twitter en WhatsApp:

Hoe zat het ook alweer met Hyves?
Hyves ging in 2013 offline. De complete site is gebackupt door het Archive Team van het Internet Archive. Als je nog 25 terabyte hebt liggen kun je ‘m downloaden.

En hoe zat het met het Internet Archive?
Het Internet Archive vind je op archive.org. De Volkskrant had in 2016 een interview met Brewster Kahle, die het Internet Archive oprichtte. Een backup van een deel van de inhoud staat in Amsterdam. En zo ziet het er van binnen uit, met servers op de plek waar vroeger de heiligenbeelden stonden.

En met de Nederlandse webarchieven?
Het belangrijkste Nederlandse webarchief is dat van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Vanwege het auteursrecht is dat webarchief alleen beschikbaar binnen het gebouw van de KB.


Een podcast van zo'n 20 minuten waardoor je de digitale wereld beter gaat begrijpen.